Jump to content
GGEZ - Devoted to excellence
Guest Guest guest user
Existing user? Sign In  

Sign In



Sign Up
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Mirel1337

Tech: NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti ar fi putut fi o placă atât de tare… de n-ar fi fost ATÂT de scumpă (review)

Recommended Posts

NVIDIA-GeForce-RTX-4070-Ti-Review-1-780x

Parcă mai ieri stăteam cu gura căscată și mă uităm la evenimentul de lansare al generației de plăci video NVIDIA GeForce RTX 4000. Producătorul ne promitea atunci că noile sale plăci vor rupe norii, iar odată ce-am pus mâna pe RTX 4090 și RTX 4080, am cam picat de-acord cu spusele oficiale. Bine, asta așa, făcând abstracție de prețul care oricum, numai bun nu e. Și în tot hype-ul ăla s-a întâmplat și ceva ce n-am mai văzut în viața mea.

NVIDIA a decis că RTX 4080 de 12GB este o idee atât de proastă încât după lansare, au de-lansat-o. Să aibă Dumnezeu grijă de sufletul tulburat al celui care a crezut că asta e o decizie corectă pentru o problemă care n-ar fi trebuit să existe din start, dar în fine. Tot p-atunci v-am spus că sunt sigur că o să ne reîntâlnim cu 4080-ul buclucaș, fie că va veni sub alt nume. Internetu’ mare, eu mic, normal că nu m-a crezut nimeni; până au început să apară informații de prin China, de la fabrici. Cică se aruncau cutii de RTX 4080 12GB la gunoi ca la balamuc. Cutii goale, desigur, care mai apoi au fost refăcute cu o mică modificare: numele a fost schimbat în RTX 4070 Ti.

Un reflash de BIOS și brusc, NVIDIA a lansat produs nou; asta da afacere! Bine, miștoul ca miștoul, dar placa aia nu a fost atât de huiduită pe net că n-ar fi bună, ci mai de grabă pentru că ar fi prea departe de sora mai mare, la o diferență de preț mult prea mică. Așa că noul nume aduce cu el și o ajustare de preț, astfel MSRP-ul pentru bucata asta d-aici este de 4.499 de lei (TVA inclus). Așa că haideți să vedem ce fel de placă primim pentru ceea ce-ar putea reprezenta cel mai optimist MSPR din ăsta pe care l-am văzut în ultimii doi ani de zile.

 

NVIDIA-GeForce-RTX-4070-Ti-Review-2-1120

 

Din cutie până pe platformă

Din câte ați putut vedea, nu am la îndemână o placă Founders Edition pentru că NVIDIA pur și simplu nu a lansat așa ceva. Deci pentru recenzia de astăzi am pus mâna pe distribuția Gigabyte Eagle OC. Placa este masivă, mama mă-sii, e cât antebrațul meu de mare și e grea și e groasă… și-am scos-o din context rău 😂 În fine, înțelegeți ce vreau să spun. Dar asta nu este o noutate, mai ales după ce-am văzut celelalte plăci din familia RTX 4000.

În comparație cu ediția “de fabrică”, placa asta de la Gigabyte are niște accesorii de bun-simț. Primu’ e un cablu care (sper) nu ia foc, iar al doilea extra whatever din ăsta este un cric. Fix cum am văzut și pe la modele de la MSI, ASUS și alți producători 3rd party. La câta’ matahala de placă ai aici, chiar e nevoie de un element de susținere și ăsta de la Gigabyte arată bine, își face treaba, bun de avut. Mersi Gigi!

 

NVIDIA-GeForce-RTX-4070-Ti-Review-5-1120

 

Fiind parte a aceleiași familii înseamnă că vine cu toate bunătățile specifice. Adică suport pentru DLSS 3 cu Frame Generation, nuclee RT și Tensor de ultimă generație, frecvență mare și foarte-foarte important, o eficiență energetică îmbunătățită. Înainte să mergem mai departe, haideți să facem o trecere rapidă prin specificații.

 

NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti vine cu o frecvență în Boost de până la 2610MHz, 12GB de memorie GDDR6X cu un bus de 192 de biți, 60 de nuclee Ray Tracing și 240 de nuclee Tensor pentru aplicații AI, 7680 de nuclee CUDA și un TGP de 285W. Sună binișor, nu pot să mint, iar pentru o placă care se vrea soluție de gaming 120+ FPS la rezoluție 1440p, cam are tot ce-i trebuie.

Ce vreau să scot în evidență aici este consumul. Placa are un TGP de 285W, adică aia e limita de sus pe care are voie s-o atingă. În acest fel, nucleele AI de pe placă au un punct de referință cu ajutorul căruia ajustează frecvențele Boost și alți parametri din ăștia dinamici. Și comparativ cu generația trecută vorbim despre o scădere spectaculoasă a consumului. Unde RTX 3080 de 12GB suge vreo 340-350W din sursă în gaming, NVIDIA se laudă că RTX 4070 Ti ar trage numai vreo 226W. La subiectul ăsta vom reveni ceva mai târziu.

NVIDIA-GeForce-RTX-4070-Ti-Review-9-1120

Cât de puternică este RTX 4080 de 12GB… pardon, RTX 4070 Ti?

La fel ca și în cazul sesiunilor de testare precedente, pentru recenzia de astăzi am folosit platforma Zona care este compusă dintr-un procesor AMD Ryzen 9 7950X montat pe o placă de bază MSI MEG X670E ACE, cu 32GB de memorie RAM DDR5 la 6000MT/s și un SSD NVMe Samsung 970 Pro pentru stocare. Deci n-ar trebui să avem gâtuiri, sughițuri sau mai știu eu ce probleme.

O să sar direct în testele sintetice ca să scăpăm de ele pe repede înainte. Deschidem 3D Mark și NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti a obținut 21.064 puncte în TimeSpy, 13.804 în FireStrike Ultra și 14.194 în Port Royal. În SuperPosition avem 17.309 puncte la setări 4K Optimized, iar în OctaneBench 2020.1.5 obținem un scor total de 731 de puncte. Ok, toate bune și frumoase, dar haideți să punem rezultatele astea în context. Așa că am scos de la naftalină rezultatele obținute de NVIDIA GeForce RTX 4080 și AMD Radeon RX 7900 XT în 3D Mark și le-am pus cap la cap.

 

Pe scurt, RTX 4070 Ti este surclasată de sora mai mare (duh!), dar asta nu ar trebui să ne mire deloc. În schimb m-a surprins puțin comparația cu RX 7900 XT. Asta din urmă a bătut 4070 Ti-ul în testele sintetice, iar motivul principal pe care-l suspectez aici este diferența de capacitate a memoriei VRAM. Și ceva îmi spune mie că și în gaming o să-și facă simțită prezența la rezoluții ceva mai mari, gen 4K.

Rezultatele din jocuri sunt și ele decente, astfel NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti a obținut niște scoruri mai mult decât onorabile. În Cyberpunk 2077 cu detaliile Ultra și rezoluție 1440p am obținut 102FPS, iar când am schimbat preset-ul pe Ray-Tracing Ultra am înregistrat o medie de 48 de cadre pe secundă. În Forza Horizon 5 am rulat cu preset-ul grafic Extreme, Ray Tracing-ul în blană și am scos 116FPS. Avem și Horizon Zero Dawn la Ultra Quality care a rulat cu 142 de cadre, Guardians of the Galaxy cu 105 și Metro Exodus: Enhanced Edition cu Ray-Tracing și setări Extra la nu mai puțin de 70FPS. Astea toate fără DLSS sau alte șmecherii.

 

La rezoluție 4K situația se schimbă puțin, astfel avem 48FPS în Cyberpunk 2077 la Ultra, 81 în Forza Horizon 5, 82 în Guardians of the Galaxy și 40 în Metro. Tot la 4K am văzut și primul rezultat slab, cu o medie de numai 22 de cadre în Cyberpunk 2077 cu Ray-Tracing Ultra. Problema asta am rezolvat-o însă destul de ușor: am activat DLSS 2 pentru că aparent asta este default în versiunea de pe Steam a jocului. Cu setarea Performance, am văzut o îmbunătățire de circa 300%, astfel media a urcat la 62FPS.

Un avantaj pe care îl au plăcile NVIDIA GeForce RTX 4000 este suportul pentru DLSS 3, așa că am testat și cu noua versiune a tehnologiei. Iar ca măsură extra am activat și funcția de Frame Generation, astfel media de cadre pe secundă a atins 107. Trebuie să mai zic ceva despre îmbunătățiri? De la 22FPS la 107 e cale lungă, iar în practică s-a tradus prin apăsarea a trei butoane și gata. Aici mi se pare că NVIDIA are în continuare cel mai cel avantaj în fața oricărui dintre competitori, iar singurii care ar putea să le dea realitatea peste cap sunt ăștia de la Radeon. Dar până nu văd FSR 3, nu mă pronunț, așa că numai timpul ne va spune cum stă situația.

JocRezoluțiePresetFPS (fără DLSS)FPS (cu DLSS)

Cyberpunk 20773840 x 2160Ray-Tracing Ultra2262

Ray-Tracing Ultra / DLSS 322107

Metro Exodus: Enhanced Edition3840 x 2160Extreme4078

Cu așa rezultate NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti se clasează ca performanță între RTX 3090 și 3090 Ti. Adică e un upgrade foarte șmecher față de generația anterioară și reușește să pună NVIDIA, cu bune și rele, într-o poziție foarte bună atunci când ne uităm strict la raportul preț/performanță. Și dacă tot am adus discuția, haideți să vedem de cât curent are nevoie noua placă pentru astfel de performanțe. Și o să zic din start că ăia 226W despre care vorbea NVIDIA în materialele oficiale sunt cam departe de adevăr. Chiar și-așa, cu un consum maxim de 287W, nu pot să mă declar decât extrem de mulțumit. Adică 3090 are nevoie de vreo 450W ca să obțină circa aceleași rezultate, iar in cazul variantei Ti urcă spre 500.

/Valoare

Temperatură59°C

Temperatură (Memorie)66°C

Temperatură (Hotspot)62°C

Consum maxim înregistrat287W

Eficiența arhitecturii Ada Lovelace nu se rezumă însă doar la atât. Temperaturile sunt și ele extrem de bune, astfel versiunea Gigabyte Eagle a noii RTX 4070 Ti a avut o temperatură de 59 de grade la nivelul plăcii, memoria a stat pe la 66 și hotspot-ul a fost la 62 de grade Celsius. Iar acum urmează o simplă presupunere, dar cred că mai toate distribuțiile triple-fan de la alți producători se descurcă asemănător. Pentru asta, nu pot decât să îi felicit și pe ăștia de la NVIDIA, dar și pe aliații lor care au lansat niște plăci mari, grele, whatever, dar ale naibii de reci și silențioase.

NVIDIA-GeForce-RTX-4070-Ti-Review-6-1120

Începem 2023 în forță!

Cam asta fu’ placa. Dacă lansarea asta este un etalon a ceea ce urmează să fie 2023, nu pot să mă declar decât încântat. Și acum că s-a terminat cu plăcile video high-end, nu pot decât să aștept cu inima la gură seriile mid-range de la NVIDIA și AMD. Sunt sigur că vor fi niște lansări cel puțin la fel de interesante, îmi place să cred că prețurile vor fi mai bune decât anii trecuți și cred că vom vedea o bătălie strânsă între tabăra verde și cea roșie.

Scurt pe doi, NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti este o placă foarte tare. A reușit să spele rușinea cauzată de acea de-lansare și a dovedit că NVIDIA încă are ce-i trebuie ca să rămână liderul indiscutabil al acestei categorii de produse. Dar toate laudele mele și părerile de bine nu valorează nimic în față unui preț de 4.500 de lei. Justificat sau nu, este încă prea mare pentru toată lumea, nu doar pentru noi în România. Chestia asta am văzut-o tradusă 1:1 în vânzări, iar în punctul ăsta nici nu știu ce să vă mai spun. S-o recomand, să n-o recomand? Grea decizie, așa că o să vreau să mă ajutați și voi în comentarii. Credeți că 4.500 de lei este o suma corectă pentru o placă similară cu RTX 3090?

Sursa: click

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.