Jump to content
GGEZ - Devoted to excellence
Guest Guest guest user
Existing user? Sign In  

Sign InSign Up
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Mirel1337

Gadgets: UE aprobă legea care obligă Apple să folosească port USB-C pe iPhone

Recommended Posts

 

Un singur încărcător pentru toate telefoanele mobile și toate tabletele, asta a decis astăzi Parlamentul European. Da, inclusiv pe Apple! Autoritatea legislativă a Uniunii Europene a aprobat astăzi directiva care impune folosirea portului USB-C ca port de încărcare comun pentru toate dispozitivele de dimensiuni mici și mijlocii. Ba mai mult, cumpărătorii vor putea alege la achiziționarea unui dispozitiv nou dacă să cumpere sau nu și un dispozitiv de încărcare. Propunerea a fost făcută de Comisia Europeană în luna aprilie a acestui an și se dorește prin aceasta o reducere a deșeurilor electronice.

Însă nu este vorba doar de dispozitivele amintite mai sus. Camerele digitale, căștile cu microfon, consolele video portabile, difuzoarele portabile, tastaturile sau mouse-urile vor trebui să fie echipate cu port de încărcare USB-C până la finalul anului 2024. Laptopurile se vor adăuga și ele listei de dispozitive odată cu primăvara anului 2026. Noua lege face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile și a fost adoptată în plen cu 602 voturi „pentru” și 13 împotrivă”.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un nou încărcător diferit de fiecare dată când achiziționează un dispozitiv deoarece vor putea folosi unul singur pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile. Indiferent de producătorul lor, ele vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C dacă puterea de alimentare este de până la 100 de wați. Comisia Europeană declară că această directivă poate ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achizițiile anuale de încărcătoare. Executivul Uniunii Europene estimează că Cantitatea de încărcătoare aruncate și neutilizate fiind de aproximativ 11 000 de tone de deșeuri electronice pe an. Potrivit unui sondaj al CE, jumătate dintre încărcătoarele vândute alături de telefoane mobile aveau, în 2018, un conector USB micro-B, 29% avea un conector USB-C și 21% un conector Lightning, folosit doar de dispozitivele Apple.

Quote

Încărcătorul comun va deveni, în sfârșit, o realitate în Europa. Am așteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare. Această lege adaptată exigențelor viitorului permite dezvoltarea unor soluții inovatoare de încărcare în viitor și va aduce beneficii tuturor – de la consumatori frustrați la mediul nostru vulnerabil. Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei și soluții pentru a îmbunătăți viețile a milioane de oameni din Europa și pentru a inspira alte părți ale lumii să îi urmeze exemplul.

Alex Agius Saliba (S&D, Malta), raportorul Parlamentului

Ce urmează acum? Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Țările Uniunii vor dispune apoi de 12 luni pentru a transpune normele în legislația națională și de alte 12 luni după sfârșitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.

Rămâne de văzut care va fi strategia companiei Apple în condițiile în care directiva UE se referă la puterea de încărcare de 100 de wați a dispozitivelor. Oare Apple va prezenta un încărcător care are o putere mai mare pentru a păstra portul Lightning?

Design-fara-titlu-2-780x470.png

CC: click

Edited by Mirel1337

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.